Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 32,4747   32,5332
EURO 34,8231   34,8859
       
Özlü Sözler
İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
Son Ziyaretçi Yorumları
Betül Turna
Sadece ek ders değil maaş kesintisi de oluyor karantina süresi raporlu olarak sayılıyor 10 gün rapor hakkimizdan gidiyor


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
YENİ PDR YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI. TALEPLERİMİZİN BİR KISMI KARŞILANDI.

14/08/2020 tarih ve 31213 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 10/11/2017 tarih ve 30236 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği yürürlükten kalkmıştır. 14/08/2020 tarihli yeni yönetmelikle, mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte değiştirilmesini talep ettiğimiz ve Danıştay nezdinde dava konusu ettiğimiz bir kısım maddelerde olumlu yönde değişiklik yapılarak bazı taleplerimizin karşılandığı görülmekle birlikte, değiştirilmesini talep ettiğimiz bazı maddeler yönünden ise değişiklik yapılmadığı anlaşılmaktadır. 

Örneğin; mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte,  daha önceki mülga 17/4/2001 tarihli yönetmelikte yer alan “rehber ve psikolojik danışman” öğretmen yerine “rehberlik öğretmeni” ibaresi getirilmişti. “Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği” ismi değiştirilerek, yönetmelikten Psikolojik Danışma Hizmetleri çıkarılmış, 10/11/2017 tarihli yönetmelik, “Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği” olarak yürürlüğe girmişti. Yönetmeliğin kapsamından, psikolojik danışma hizmetlerinin kaldırılmasına ilişkin eksik düzenlemeye karşı dava açmıştık. 14/08/2020 tarihli yeni yönetmelikle psikolojik danışma hizmetlerinin yeniden yönetmelik kapsamına alındığı “rehber öğretmen/psikolojik danışman” tanımına yer verildiği görülmektedir.

Türk Eğitim Sen olarak Danıştay nezdinde açtığımız davada, mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte Rehberlik öğretmeninin görevleri arasında sayılan “Sınıf ve pansiyonlarda yürütülen eğitsel, mesleki ve kişisel/sosyal rehberlik etkinliklerinden, rehberlik alanında özel bilgi ve beceri gerektiren hizmetleri yürütür.” ve “Evde ve hastanede eğitime karar verilmiş öğrencilere rehberlik hizmeti sunmak amacıyla öğrenciyi evde ve hastanede ziyaret eder.” görevlerinin mesai saatleri ile sınırlı tutulmamasına dair eksik düzenlemenin iptalini talep etmiştik, 14/08/2020 tarihli yönetmelikte bu düzenlemeler kaldırılmıştır.

Yine açtığımız davada, mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte yer alan “Merkezî sınavlara ait tercih döneminde görev alır.”, “..belleticilik ve nöbet görevi yapar.”  ve “Görevlendirildiği takdirde rehberlik öğretmeni olmayan okulların rehberlik çalışmalarına destek verir.” İbarelerinin iptalini talep etmiştik. 14/08/2020 tarihli yönetmelikte, merkezi sınavlarda görev almak ve belleticilik görevi zorunlu olmaktan çıkarılmış, nöbet görevi verilemeyeceği düzenlenmiştir. “Görevlendirildiği takdirde rehberlik öğretmeni olmayan okulların rehberlik çalışmalarına destek verir.”  İbaresi ise kaldırılmıştır.

Açtığımız davada “Eğitim kurumlarında rehberlik öğretmeni bulunmadığı veya çocuğun herhangi bir eğitim kurumu ile ilişiği bulunmadığı durumlarda ise danışmanlık tedbiri uygulamaları rehberlik ve araştırma merkezleri veya il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin görevlendireceği çocuğun ikamet adresine en yakın okulun rehberlik öğretmeni tarafından yerine getirilir.” İfadesinin iptalini talep etmiştik. Ayrıca, danışmanlık tedbiri verilen çocuklara yönelik gerçekleştirilen uygulamaların gönüllülük esasına dayalı olacak şekilde yasal düzenlemelerin yapılması, görev alarak uygulamaya katılan öğretmenlerimize ücret ödenmesi, bilirkişi görevlendirmelerinde rehberlik öğretmenlerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlığa yazı göndermiştik. Ancak, bu düzenlemenin  14/08/2020 tarihli yönetmelikte de yer aldığı görülmektedir. Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara ağır sorumluluklar yükleyen ve görev alanına girmeyen bu uygulamanın kaldırılması ya da gönüllülük esasına dayalı yapılması gerekmektedir.

Mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte rehber öğretmenlerin görevlendirildiği takdirde tercih danışmanlığı çalışmalarını yürüteceği düzenlenmiştir. Bakanlığa gönderdiğimiz yazıda, rehber öğretmenlerin tercih danışma komisyonlarında re’sen görevlendirilmemesini, isteğe bağlı olmasını talep etmiştik.  14/08/2020 tarihli yönetmelikte rehber öğretmen/psikolojik danışmanların, ihtiyaç duyulması halinde tercih danışmanlığı ve öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalar için yaz tatilinde görevlendirilebilecekleri, bu durumda rehber öğretmen/psikolojik danışmanların yaz tatillerinin bir aydan az olamayacağı düzenlenmiştir. Tercih danışmanlığının da gönüllülük esasına bağlı olması gerekmektedir.

Mülga 10/11/2017 tarihli yönetmelikte,  daha önceki mülga 17/4/2001 tarihli yönetmelikte yer alan “Verilemeyecek görevler” maddesi kaldırılarak, eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli “rehberlik öğretmenlerine” yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilebilmesinin yolu açılmıştır. Danıştay nezdinde açtığımız davada bu maddeye yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptalini talep etmiştik. Ancak, 14/08/2020 tarihli yönetmelikte de bu düzenlemeye verilmemiştir. Oysa ki bu maddenin yönetmelikte yer alması, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilmemesi gerekmektedir.

Mülga 10/11/2017 tarihli yönetmeliğin “Çalışma saatleri ve izinler” başlıklı maddesinde rehber öğretmenler için “bu elemanlar”  şeklinde rencide edici bir ifade kullanılmış, bu ibare de Sendikamızca dava konusu edilmişti. 14/08/2020 tarihli yönetmelikte bu ibarenin madde hükmünden çıkarıldığı görülmektedir.

 

TÜRK EĞİTİM SEN  GENEL MERKEZİ


19.08.2020






Okunma Sayısı: 559


18.119.105.239








DİĞER HABERLER

 

© Copyright 2024  V4.4 Tüm Hakları Saklıdır.


Top